Tutkimuksen mukaan lähes puolet suomalaisautoilijoista välttää pimeällä ajamista. Yleisimmin ongelmia hämärällä ajaessa aiheuttavat vastaantulijoiden sokaisevat ajovalot. Kokosimme asiantuntijan vinkit iltahämärässä liikenteessä liikkuvalle.

Lokakuun edetessä illat hämärtyvät ja autoilu muuttuu yhä haasteellisemmaksi. Tutkimuksen mukaan neljäsosa suomalaisista tunteekin olonsa turvattomaksi ratissa pimeällä, sillä näkeminen on silloin vaikeampaa. Suomalaisten suosikkiurheilija, ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen joutuu työnsä puolesta matkustamaan paljon, ja kampanjoi tänä syksynä Specsaversin kanssa paremman ajonäön puolesta:

– Vietän paljon aikaa tien päällä, ja hyvä näkö liikenteessä onkin minulle todella tärkeä asia. Näin iltojen hämärtyessä hyvä havaintokyky auton ratissa korostuu. Ajaessa ei ikinä tiedä, mitä eteen sattuu, ja hämärässä yllättäviä tilanteita on hankalampi havaita. Jotta liikenteessä olisi meillä kaikilla turvallisempi olla, on omista silmistä tärkeää pitää huolta, muistuttaa Mäkäräinen.

Sokaisevat ajovalot häiritsevät hämärällä

Yleisin pimeän aikaan liikenteessä kohdattu ongelma ovat vastaantulevan auton sokaisevat ajovalot, selviää Specsaversin teettämästä tutkimuksesta. Jopa 40 prosenttia suomalaisista mainitsee vastaantulijan ajovalojen häirinneen ajamistaan.

– Suoraan vastaantulevan ajovaloihin katsomista kannattaa välttää ja katsoa sen sijaan sivuun, jolloin valot eivät häiritse yhtä paljon. Jos vastaantulijan ajovalot tuntuvat häikäisevän todella paljon ja edellisestä näöntarkastuksesta on vierähtänyt aikaa, on hyvä käydä tarkastuttamassa näkö. Taustalla saattaa olla esimerkiksi harmaakaihi, joka on tavallinen ikään liittyvä muutos silmissä. Se aiheuttaa usein silmien herkempää häikäistymistä, kertoo optikko Maarit Saarikoski Specsavers Iso Omenasta.

Jopa 48 prosenttia suomalaisista välttää autoilua pimeän tullen. Monella syynä pimeiden teiden välttelyyn voi olla epävarmuus: hämärällä autoillessaan viidesosa suomalaisista ei näe tiemerkintöjä selvästi, ja reilu kymmenesosa myöntää, ettei pysty arvioimaan etäisyyttä muihin ajoneuvoihin yhtä tarkasti kuin muulloin.

Optikon vinkit hämärällä autoilevalle:

  1. Jos hämärässä autoileminen tuntuu haastavalta, kannattaa ensin selvittää oman näkemisen tila. Pienikin korjaamaton miinusvoimakkuus hankaloittaa hämärässä näkemistä. Taustalla saattaa olla myös esimerkiksi harmaakaihi, joka on tavallinen ikään liittyvä muutos silmissä. Optikko ohjaa tarvittaessa silmälääkäriin jatkotutkimuksiin.
  2. Käytä kaukolaseja ajaessa. Vaikka muuten pärjäisitkin ilman laseja, kannattaa kaukolaseja kuitenkin käyttää aina auton ratissa. Silloin näkö on liikenteessä liikkuessa parhaassa mahdollisessa terässä.
  3. Yöajolasit ovat hyvä hankinta paljon autoilevalle. Yöajolasit voivat olla voimakkuudeltaan erilaiset kuin päiväsaikaan käytettävät silmälasit. Niiden linssien keltainen väri parantaa kontrastia hämärässä ja auttaa siten näkemään paremmin pimeällä.
  4. Tarkista, että laseissasi on heijastuksenestopinnoite. Pinnoite estää katu- ja ajovaloja heijastumasta linsseistä häiritsevästi ja helpottaa siten näkemistä hämärässä.
  5. Totuttele hetki pimeään ennen auton rattiin astumista. Kirkkaasta sisätilasta ulos hämärään siirtyessä silmien sopeutuminen pimeään maisemaan voi viedä aikansa. Siksi hämärässä heikosti näkevien kannattaa antaa silmien tottua hetken aikaa pimeään ennen ajamaan lähtemistä.

Tutkimuksesta:

Specsaversin kansainvälisen tutkimuksen toteutti Panelwizard direct kesäkuussa 2017. Tutkimuksen vastaajat olivat Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta ja iältään yli 18-vuotiaita. Yhteensä vastaajia oli 4 388, joista suomalaisia oli 1 104. Otos on kansallisesti edustava.

Tutkimuksen tuloksia, kyselyn suomalaiset vastaajat:

1. Mitä ongelmia tai haittoja koet toisinaan ajaessasi yöllä (hämärässä)? Voit valita useamman kuin yhden vastausvaihtoehdon.

Tunnen oloni epävarmaksi 23,2 %
Tunnen pelkoa 6,4 %
Tunnen turvattomuutta, koska näen vähemmän/huonommin yöllä 25,4 %
Tunnen oloni sekavaksi 1,9 %
Väsyn nopeasti 16,6 %
Sokaistun vastaantulevien etuvaloista 40,3 %
En näe tiemerkintöjä yhtä selvästi 21,0 %
En näe edessä olevia mutkia yhtä selvästi 15,3 %
En pysty arvioimaan etäisyyttä muihin ajoneuvoihin yhtä tarkasti 11,6 %
Teen vääriä ratkaisuja liikenteessä, koska en näe yhtä hyvin / en pysty tekemään tehokkaita tilannearvioita 2,6 %
Muita ongelmia/haittoja 1,7 %
En koskaan koe ongelmia/haittoja ajaessani yöllä (hämärässä) 31,1 %
 

2. Miten toimit ratkaistaksesi yöllä (hämärässä) ajamista koskevat ongelmat tai haitat? Voit valita useamman kuin yhden vastausvaihtoehdon.

Vältän ajamista yöllä (hämärässä) mahdollisimman paljon 48,1 %
Annan silmieni tottua pimeään, ennen kuin lähden ajamaan 20,0 %
Sopeutan ajotapani olosuhteiden mukaiseksi (esim. jätän suuremman etäisyyden edellä ajavaan autoon tai muutan ajonopeutta) 71,5 %
En aja yhteen menoon pitkiä aikoja / pidän ylimääräisiä taukoja 28,5 %
Valitsen hyvin valaistun reitin 19,6 %
Olen ostanut erikoislasit (esim. silmälasit, joissa on keltaiset linssit) 1,2 %
Kytken kauko- ja/tai sumuvalot päälle aina kun mahdollista 46,1 %
Jotain muuta, tarkenna 1,4 %
En tee mitään 4,0 %