Miten bussireiteistä saadaan sujuvampia? – Telia tuo mobiiliverkkodatan liikenne- ja kaupunkisuunnittelun avuksi

Miten julkisen liikenteen reitit saadaan mahdollisimman sujuviksi? Entä mihin uudet kauppapalvelut kannattaa sijoittaa? Näihin ja moniin muihin kaupunki- ja liikennesuunnittelun haasteisiin löydetään jatkossa täsmällisemmät vastaukset, kun Telia tuo tänään markkinoille mobiiliverkkodataan pohjautuvan palvelun, joka kertoo, missä ihmisvirrat liikkuvat.

 ”Mobiiliverkkodataa on hyödynnetty erityisesti liikennesuunnittelun tukena jo monissa Euroopan maissa. Telia kokeili sitä viime keväänä Tukholmassa, ja tulokset olivat erittäin lupaavia”, Telian analytiikkaliiketoiminnan johtaja Tapio Levä kertoo.

 Telia on kehittänyt tänään markkinoille tulevaa palvelua kahden vuoden ajan. Huomiota on kiinnitetty erityisesti asiakkaiden yksityisyydensuojaan ja tietoturvaan.

”Kaikki palvelussa käytettävä tieto on anonymisoitua ja aggregoitua, eli asiakkaitamme ei missään tilanteessa voi tunnistaa tai paikantaa tämän palvelun avulla. Palvelu täyttää esimerkiksi kaikki EU:n uuden tietosuoja-asetuksen tiukimmatkin vaatimukset”, Levä korostaa.

Crowd Insights –niminen palvelu kertoo esimerkiksi, kuinka monta ihmistä matkustaa aamuruuhkassa Tuusulasta Helsinkiin. Tiedosta voi olla hyötyä monille yrityksille ja yhteisöille, jotka suunnittelevat liikkumiseen ja kauppaan liittyviä palveluita.

Telia testasi palvelun teknistä toimivuutta elokuussa Tampereella. Silloin selvitettiin, mistä päin ja mihin aikaan ihmiset saapuivat Robbie Williamsin stadionkeikalle. Marraskuussa puolestaan tutkittiin ihmisvirtojen liikkeitä viikon ajan Tampereen seudulla.

”Palvelu tuo uuden ulottuvuuden kaupunkisuunnitteluun, kun pääsemme käsiksi jatkuvasti päivittyvään  ja erittäin kattavaan tietomäärään ihmisvirtojen liikkeistä. Tämä avaa meille kiinnostavia mahdollisuuksia koko joukkoliikenteen reitistön ja aikataulujen suunnitteluun uuden raitiotien muokatessa Tampereen julkista liikennettä aloittaessaan liikennöinnin 2021”, Tampereen kaupungin Smart Tampere -ohjelman johtaja Tero Blomqvist kertoo.