Kiinnitä kypärä oikein

Huolellinen kiinnitys estää kypärää lentämästä pois päästä mahdollisessa onnettomuudessa. Kuva: Nina Mönkkönen/Liikenneturva

Pyöräilykypärä suojaa pyöräilijän päätä mahdollisessa onnettomuustilanteessa. Liikenneturva muistuttaa, että kypärä suojaa parhaiten, kun se istuu hyvin päähän ja on kiinnitetty oikein.

Pyöräilykypärän käyttö on fillarilla liikkuvalle yksinkertainen ja tehokas keino suojata päätä mahdollisten onnettomuustilanteiden varalta. Oikean kokoinen ja omaan päähän hyvin istuva kypärä suojaa parhaiten.

”Kypärämalleja on nykyään lukemattomia erilaisia, joten kypärää hankkiessa kannattaa etsiä rauhassa sellainen, joka tuntuu omaan päähän sopivalta ja mukavalta. Mielessä voi pitää myös sen, että kirkkaan värinen kypärä parantaa näkyvyyttä liikenteessä”, vinkkaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa.

Kun sopiva kypärä on löytynyt, on se vielä säädettävä oikein, jotta se suojaisi tehokkaasti. Kypärä kannattaa asettaa oikeaoppisesti suojaamaan otsaa, tällöin kypärä antaa suojaa myös kasvovammojen varalta.

”Kypärä säädetään mallista riippuen sovituspannan tai -palojen avulla käyttäjälle sopivaksi. Hihnat ohjataan kulkemaan korvien molemmin puolin, ja hihnanohjaimet tulevat korvan alapuolelle. Leukahihna ja lukko säädetään lopuksi niin, että kiinnitys tuntuu mukavalta ja tukevalta. Tällöin leukahihnan ja leuan väliin mahtuu vain 1-2 sormea. Huolellinen kiinnitys estää kypärää lentämästä pois päästä mahdollisessa onnettomuudessa”, selvittää Piippa.

Jokainen kolhu vähentää kypärän iskunvaimennuskykyä, vaikka ulospäin ei vikaa huomaisikaan. Jos kypärässä näkyy selkeitä halkeamia tai syviä viiltoja, se kannattaa vaihtaa.

”Kaikki vauriot eivät kuitenkaan välttämättä näy ulospäin. Siksi kypärä kannattaa vaihtaa uuteen iskun jälkeen”, Piippa huomauttaa.

Kampanja herättelee nuoria kypärän käyttöön

Kiinnitä kypärä oikein

Pyörällä kaadutaan ja kolaroidaan paljon useammin kuin tilastot kertovat. Ja vaikka seuraukset eivät olisi kohtalokkaita, päävammat voivat silti olla vakavia, toimintakykyä rajoittavia ja hitaita paranemaan.

”Ajamalla ennakoiden pyöräilijä vähentää riskiä joutua onnettomuuteen tai kaatua. Onnettomuuden sattuessa kypärän käyttäminen on yksinkertainen tapa ehkäistä päävammoja. Se suojaa päätä tutkitusti myös hiljaisemmilla nopeuksilla. Vaikka onnettomuuksissa päätä useammin kolhiutuvat raajat, päähän kohdistuneet vammat ovat usein laadultaan vakavimpia”, tiivistää Piippa.

Liikenneturva selvitti keväällä nuorten käsityksiä pyöräilystä ja pyöräilykypärän käytöstä. Vaikka vajaa kolmasosa nuorista kertoi käyttävänsä kypärää pyöräillessään, yli kaksi kolmasosaa piti pyöräilykypärän käyttöä pyöräilijänä tarpeellisena.

Liikenneturvan tuore pyöräilykypäräkampanja herättelee juuri nuoria kypärän käyttöön näin kouluvuoden alussa. ”Pidä pääsi”-kampanjassa rohkaisemme nuoria luottamaan omaan harkintakykyynsä.

Hyvä kypärä on:

  • oikean kokoinen ja omaan päähän sopiva
  • miellyttävä käyttää
  • kiinnitetty huolellisesti ja
  • CE-hyväksytty.