Juhannus ja tapaturmat kuuluvat valitettavasti, mutta perinteisesti yhteen. Monet ajattelevat juhannuksen tapaturmien liittyvän kokkojen polttamiseen, saunomiseen tai grillaamiseen, mutta suurin osa haavereista liittyy kaatumisiin.

Keskikesän juhla saa suomalaiset suuntaamaan juhlatunnelmissa mökeille, rannoille ja luonnon helmaan. Juhannuksena sattuu myös normaalia kesäviikonloppua enemmän tapaturmia.

LähiTapiolan tilastojen mukaan kaatumisia ja liukastumisia sattuu juhannuksena selvästi useammin verrattuna kesäkuun muihin päiviin tai heinäkuiseen torstai–sunnuntai-jaksoon. Tavallista on esimerkiksi liukastuminen märällä terassilla, laiturilla tai nurmikolla.

– Kuten muidenkin pidempien pyhien jälkeen sattuu enemmän tapaturmia ja se näkyy vakuutusyhtiön korvauspalveluissa pienenä piikkinä alkuviikosta juhannuksen jälkeen. Juhannuksen aikana sattuu paljon kaatumisia, liukastumisia sekä myös tapaturmia vesillä. Yleisimpiä ihmisille sattuvia haavereita ovat erilaiset jänne-, polvi- ja olkapäävammat sekä murtumat, ruhjeet ja palovammat, LähiTapiolan korvauspalveluiden korvauspäällikkö Ulla Kudjoi-Salminen kertoo.

Tapaturmia voisi ehkäistä varovaisuudella luonnossa sekä oikeanlaisella varustautumisella. Esimerkiksi kenkävalinnan kanssa kannattaa olla tarkkana sadesäällä.

– Crocs-sandaalit ovat todella suositut kesäkengät, ja niiden kanssa kannattaa olla varovainen. Esimerkiksi pienikin vesimäärä crocsin alla voi tehdä tepposet eli jalka lähtee alta. Liukastumisia tulee usein näiden kenkien kanssa.

”Alkoholinkäyttö kannattaa pitää kohturajoissa”

LähiTapiolan TerveysHelppi­-palvelun lääkäri Pia Luukkonen vahvistaa korvauspalveluiden näkemyksen: liukastumiset, kaatumiset ja erilaiset ruhjeet ovat yleisiä juhannuksena. Luukkonen muistuttaa ensihoidon tärkeydestä.

– Ensiapu on kolmen koon sääntö: kylmä, kohoasento ja kompressio eli puristusta haavakohdan ympärille. Heti alkuvaiheessa kannattaa myös olla yhteydessä meihin, niin autamme arvioimaan, kuinka vakava vamma on kyseessä.

Lääkäri kehottaa myös muistamaan kohtuuden juhlinnassa ja alkoholinkäytössä.

– Juhannuksenahan suomalainen yleensä ottaa vähän enemmän alkoholia. Sen suhteen kannattaa tietenkin olla varovainen ja varsinkin jos tulee vammoja, kannattaa pitää alkoholinkäyttö kohtuurajoissa.

Liikenteessä sattuu normaalia enemmän vahinkoja

Juhannus ruuhkauttaa myös Suomen tiet. Liikennevakuutuskeskuksen tilaston mukaan esimerkiksi vuonna 2016 juhannusviikonloppuna sattui yhteensä 794 liikennevahinkoa, joissa loukkaantui 213 henkilöä. Sataa vahinkoa kohden loukkaantui siis keskimäärin 30,5 henkilöä, kun normaalina päivänä loukkaantuneiden määrä sataa vahinkoa kohden oli 23,7.

– Ihmiset liikkuvat autoilla ja muilla moottoriajoneuvoilla juhannuksen tienoilla paljon, eli vahinkoja sattuu normaalia keskivertopäivää enemmän. Juhannuksena monella on kiire mökille juhannusjuhliin, asiantuntija Henrietta Niskanen LähiTapiolan liikenteen henkilökorvauspalveluista toteaa.

Myös alkoholilla on osuutensa liikennevahingoissa.

– Auton rattiin lähdetään helposti pienessä hiprakassa tai tuhdimmassa humalassa. Kiire ja alkoholi näkyvät liikenteessä turhien riskien ottamisena, eli suhteessa kaikkiin liikennevahinkoihin juhannuksena sattuu jonkin verran enemmän vakavia tai kuolemaan johtavia liikennevahinkoja, Niskanen varoittaa.