Hyytyikö auto talvipakkasessa? Muista muutama nyrkkisääntö!

Auton hyytyminen ja käynnistymisongelmat talvipakkasella ovat monille tuttua, ja useimmiten ne johtuvat akun puutteellisesta kunnossapidosta. Akun elvyttäminen käy helpoiten akkulaturilla, jonka ei tarvitse olla kallis mutta joka voi pelastaa turhautumiselta ikävässä tilanteessa, kun on lähdössä kiireessä eikä auto käynnistykään tyhjentyneen akun vuoksi.

Auton akun lataustiheys riippuu täysin kuskin ajotavoista. Mikäli ajaa yleensä vain lyhyitä matkoja kaupunkiajoa, kannattaa akkua ylläpitoladata usein. Lisäksi akku pitäisi ehdottomasti ladata aina ennen lomamatkalle lähtemistä. Mikäli huono tuuri kuitenkin käy ja akun lataus tyhjenee vaikkapa pidemmän ajomatkan aikana, saa nopean ja tehokkaan avun kannettavasta apukäynnistimestä. Myös käynnistyskaapelit voi olla hyvä hankkia, sillä niillä voi paitsi ottaa vastaan apua, myös auttaa muita. Bilteman laajasta valikoimasta saa erilaisia ja erihintaisia apukäynnistimiä ja käynnistyskaapeleita.

Latausta myös muille akuille

Myös veneen, moottoripyörän, lumilingon, ruohonleikkurin ja muiden koneiden akku tulee ladata aina välillä, varsinkin silloin, kun sille ei ole vähään aikaan käyttöä. Puutteellinen akun huolto voi pahimmassa tapauksessa johtaa siihen, että akun joutuu vaihtamaan uuteen turhan usein.

Ensinnäkin akku pitäisi ladata ennen sen säilytykseen siirtämistä. Vaikka nykyaikaisten akkujen itsepurkautuminen on vähäistä, olisi akku hyvä ladata pari kertaa pidemmän säilytyksen aikana. Mikäli akun jännite on laskenut 12,4 volttiin tai sen alle, akku täytyy ladata.

Mikäli haluaa päästä vähemmällä tai ei luota omaan muistiinsa latauskertojen suhteen, voi hankkia elektronisen, niin kutsutun älylaturin, joka voi olla jatkuvasti päällä ja huolehtii ylläpitolatauksesta ilman valvontaa. Biltemasta saa niin perinteisiä akkulatureita kuin edellä mainittuja älylatureitakin. Perinteisellä laturilla saa ladattua jo pitkällekin purkautuneen akun, kun taas älylaturi ei siihen pysty. Kuten mainittua, älylaturin latausta ei tarvitse valvoa, mutta perinteinen laturi tarvitsee valvontaa, ja lataus on lisäksi lopetettava manuaalisesti, jotta akku ei ylilataudu. Älylaturi sopii myös useamman akkutyypin – lyijy-, AGM- ja geeliakkujen – lataamiseen, kun taas perinteisellä laturilla ei voi ladata lainkaan geeliakkuja. Oikean laturin valinnassa kannattaa hyödyntää myymälähenkilökunnan apua. Bilteman verkkosivuilla on myös rekisterinumerohaku, jonka avulla voi etsiä omaan kulkupeliinsä sopivan akun sekä muita tarvikkeita.

Muista puhdistus ja oikea säilytyslämpötila!

Akku pitäisi myös muistaa puhdistaa ennen sen varastoon siirtämistä. Lika ja kosteus voivat johtaa pieniin virtavuotoihin, eli nk. ryömintävirtaan, joka lisää akun latauksen itsepurkautumista. Puhdas akku ja puhtaat akkunavat/-kengät ehkäisevät ryömintävirran syntymistä. Lisäksi navat voi rasvata akkunaparasvalla, jonka senkin voi hankkia Bilteman valikoimasta.

Akkuja ei saa säilyttää liian kylmässä paikassa, jotta ne eivät jäädy. Säilytyspaikka ei saa kuitenkaan olla liian kuumakaan. Mitä korkeampi lämpötila on, sitä nopeammin akun lataus purkautuu. Nyrkkisääntönä voi pitää, että itsepurkautuminen vähentyy puolella jokaista kymmentä viileämpää astetta kohden. Ihanteellinen säilytyslämpötila on lähellä nollaa, ja paikan tulee lisäksi olla kuiva. Esimerkiksi autotalli toimii hyvänä säilytyspaikkana.

Bilteman suosittelemat tuotteet:

Huoltovapaat akut: Umpinaiset ja huoltoa kaipaamattomat akut autoon ja veneeseen. Eri tuotenumeroita.  Alk. 54,90 €.

AGM-akut: Erittäin tehokas, kehittyneeseen AGM-teknologiaan (Absorbent Glass Mat) perustuva akku. Eri tuotenumeroita. Alk. 169 €.

Apukäynnistin, 12 V, 400 A: Vankkatekoisilla kaapeleilla ja hauenleuoilla varustettu apukäynnistin. Käynnistysvirta enintään 400 A, nimellisvirta 250 A. Tuotenro 37-906. 49,90 €.

Kompakti apukäynnistin/virtalähde: Kompakti ja tehokas ladattava virtalähde apukäynnistimeksi autoihin, joissa on 12 V:n sähköjärjestelmä, sekä esimerkiksi tablettien ja puhelinten lataamiseen ja käyttämiseen. Tuotenro 37-910. 99 €.

Käynnistyskaapelit: CCA-materiaalia. Pehmeä eriste ja kokonaan eristetyt kahvat. Helppo käsitellä kovillakin pakkasilla. Toimitetaan käytännöllisessä pakkauksessa. Tuotenrot 24-575–24-578. Alk. 9,99 €.

Akkutesteri Pro: Helppokäyttöinen. Selkeä näyttö ja pikatestaustoiminto, joka näyttää heti akun varaustason. Tuotenro 15-1384. 69,90 €.

Akkulaturi 12/24 V, 25 A/12,5 A: Tehokas älylaturi suurten 12/24 voltin akkujen lataamiseen. Tuotenro 37-749. 139 €.

Akkulaturi 12/6 V, 4 A: Monipuolinen malli 12/6 V:n, 10­–80 ah, akkujen (pb, WET, MF, AGM, Gel ja CA/CA) lataamiseen. Tuotenro 37-764. 24,90 €.

Akkunaparasva: Estää hapettumista, korroosiota ja vuotovirtoja. 30 g. Tuotenro 36-1830. 3,49 €.